Kwiaty w kosmetyce od zawsze pełniły jedną z ważniejszych ról. Naturalne skojarzenie piękna kobiety od wielu lat powiązane jest z wielobarwnościa, delikatnością i zapachem kwiatów. Jak jeden z najpiękniejszych kwiatów , symbol miłości „róża” może pomóc Twemu pięknu?




Róża oprócz swoich walorów estetycznych i romantycznych posiada wiele zalet dzięki którym wykorzystywana jest w kosmetyce i medycynie. Zbawienny wpływ róż został już wykryty przez Hipokratesa a następnie zgłębiony przez Awicenna jednego z najwybitniejszych medyków czasów starożytnych.




Do czego używamy róż


Przetwory z płatków róż i olejki różane zalecane są jako środki uspokajające, antydepresyjne i antyalergiczne. Potwierdzone zostało ich działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Aktualnie używana jest również do leczenia uszkodzeń popromiennych i martwic tkanek. Początkowo olejek różany stosowany był jedynie dzięki swoim walorom zapachowym ale po czasie odkryto i wykorzystano go do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej i zmęczonej. Dzisiejsze renomowane firmy kosmetyczne korzystają z setek receptur stworzonych w XIX wieku we Francji. Obecnie lansowany w kosmetyce trend „ku naturze” odkrywa na nowo cudowne właściwości olejku różanego. Najnowsze badania amerykańskich naukowców wykazały iż minimalna zawartość olejku różanego wpływa na skórę zmiękczająco, relaksująco i regenerująco.




Ach ten olejek różany


Olejek różany jest preparatem powstającym poprzez proces destylacji wodnej płatków róż. Wysoka cena olejku wynika z konieczności zużycia tony płatków w celu uzyskania jednego kilograma preparatu. Olejek różany odznacza się dużą wydajnością ponieważ minimalna jego ilość wystarczy do uzyskania efektu zapachu róż w preparatach do których jest dodawany. Woda różana uzyskana poprzez destylacje zawiera cenne składniki olejku. W krajach bliskiego wschodu olejek różany pijany jest w celu uzyskania wzmocnienia sił witalnych. Współczesna kosmetyka posługuje się wodą różaną w charakterze tonika odświeżającego poprawiającego ukrwienie skóry, poprawiającego ph skóry, łagodzącego podrażnienia i nawilżającego skórę. Kompresy z wody różanej pomagają w redukcji zaczerwień twarzy oraz efektu zmęczenia oczu.


Na uwagę zasługuje również dzika róża. Została doceniona w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym szczególnie dzięki wysokiej zawartości witamin C (10%), A, B, K, E oraz karotenu, garbników, kwasów organicznych i flawonoidów. Kosmetyka wykorzystuje dziką róże głównie ze względu na składniki antyoksydacyjne dodatkowo stymulujące synteze kolagenu.